Baietelul

Baietelul îsi privea bunicul scriind o poveste. La un moment dat îl întreabã: „Scrii o poveste care ni s-a întâmplat nouã? Si, cumva, ar putea fi despre mine?”
Bunicul s-a oprit din scris, a zâmbit si i-a rãspuns nepotelului sãu: „Într-adevãr, scriu despre tine. Dar creionul pe care îl folosesc este mult mai important decât cuvintele pe care le scriu. Sper sã ajungi sã-i semeni atunci când vei creste.”
Bãiatul a luat creionul si l-a întors curios pe toate pãrtile dar nu a observat nimic special. Intrigat, i-a rãspuns bunicului:
„Dar e ca toate celelalte creioane pe care le-am mai vãzut pânã acum!” „Totul depinde de modul în care privesti lucrurile. Creionul acesta are cinci calitãti pe care, dacã vei reusi sã le dobândesti si tu, vei deveni o persoanã mereu în armonie cu întreaga lume”.
„Prima calitate: poti realiza lucruri mãrete dar nu trebuie sã uiti niciodatã cã existã o mânã care îti cãlãuzeste pasii.”
„A doua calitate: din când în când trebuie sã mã opresc din scris ca sã folosesc o ascutitoare. Ceea ce pe creion îl rãneste putin, dar la final va fi mai ascutit. Asa cã învatã cum sã înduri unele suferinte pentru cã ele te vor transforma într-o persoanã mai bunã.”
„A treia calitate: creionul îti permite sã folosesti radiera ca sã stergi ceea ce ai gresit. Nu este neapãrat de condamnat sã încerci sã schimbi ceva ce ai fãcut în trecut ci este mai degrabã important pentru cã ne ajutã sã nu ne abatem de la calea cea dreaptã.”
„A patra calitate: ceea ce conteazã cu adevarat la un creion nu este lemnul din care este alcãtuit, nici vârful sãu ascutit ci miezul din interior. Asa cã ai mereu grijã de ceea ce se întâmplã înlãuntrul tãu.”
„În fine, a cincea calitate a creionului: întotdeauna lasã o urmã. În mod similar, sã stii cã tot ceea ce faci în viatã va lãsa urme, asa cã încearcã sã fii constient de fiecare dintre actiunile tale.”

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.