Adaptarea la gradinita

Daca pana la 2- 3 ani, copilul a fost ingrijit de o persoana apropiata ( mama, tata, bunica,bona), a crescut acasa, a dormit in patutul lui care mirosea familiar, a mancat din castronelul cu Mickey, s-a jucat cu jucariile lui preferate, a mancat supa delicioasa facuta de bunica,, odata cu inceperea gradinitei, tot universul lui se schimba.

Teama de separare este un stadiu normal (plans, refuzul de a sta cu persoane straine) pana la 4 ani.

            Perioada de adaptare variaza de la un copil la altul; fiecare este unic, fiecare a trait diferite experiente in care au aparut sau nu si alte schimbari (domiciliu, aparitia unui frate, divort, probleme de sanatate, moartea unui membru din familie..).

Copilul proaspat intrat la gradinita este inconjurat de stimuli noi din mediu: doamna educatoare, colegi, alte camere, alt patut, alte mirosuri, alte sarcini, alte jucarii, altfel de mancare. Pentru a putea face fata si a dobandi abilitatea de a controla acest nou univers, este nevoie ca cel mic sa se simta in siguranta, acceptat, iubit neconditionat si sa stie ca exista cel putin o persoana” acasa” care sa-l inteleaga.

Observati copilul, traduceti in cuvinte starea emotionala pe care o cititi din comportamentul lui. Spuneti-i ca nu este nimic in neregula sa ai emotii, sa fii trist atunci cand pleaca mama, sa plangi pentru ca uneori ti se face dor de parinti, sa fii furios sau speriat daca un copil te loveste. Explicati copilului ca toate emotiie sunt firesti, indiferent de natura  lor.

            Pana la varsta de 7 ani, copiii invata, integreaza emotii, modalitati noi de comportament prin reprezentari vizuale. Este bine ca discutiile cu copilul sa fie insotite de imagini.                   In acest sens, va propun un exercitiu care poate ajuta copilul sa traverseze mai usor aceasta perioada de initiere.                                                                                                                    Aveti nevoie de un carton A3, cateva clestisoare de rufe si cateva fotografii care sa surprinda activitatile la care participa familia de-a lungul unei zile obisnuite (o poza cu toti membrii, la gradinita, parintii la serviciu, la masa, in parc, joaca in familie, citind o poveste, cand dansati, cand cantati, cand dormiti, cand va uitati la TV, cand mergeti la cumparaturi…).                                                                                            Dimineata, alocati 10 minute pentru intocmirea calendarului unei zile obisnuite. Impreuna cu copilul, asezati prima fotografie (cea cu toti membrii), explicandu-i ca acum este acel moment al zilei cand sunteti impreuna si va imbratisati si va spuneti cuvinte frumoase. Intrebati copilul ce urmeaza. Este timpul sa mearga la gradinita, iar parintii la serviciu (postati poza cu gradinita si parintii  la serviciu). Pentru urmatorul moment al zilei, cel de dupa gradi, lasati copilul sa aleaga o activitate pe care sa o faceti impreuna si afisati poza. Urmatoarele fotografii le veti afisa la intoarcerea de la gradinita, urmarind rutina zilnica. Este foarte important ca la sfarsitul calendarului sa afisati o fotografie cu intreaga familie. La finalul zilei, povestiti despre ziua ce s-a incheiat pe baza acestor imagini.Rutina confera copilului stabilitate si siguranta.

Valorizati copilul ori de cate ori a avut o zi in care a manifestat un comportament adecvat si recompensati-l la sfarsitul saptamanii.  Nu il amenintati! Nu veti reusi decat sa-i intensificati teama de a fi intr-un mediu necunoscut, fara a avea pe cineva care sa-l stranga in brate si sa-l inteleaga atunci cand este acasa.